A slow, meditative layer intended to serve as a recluse.

The White Ribbon.

Given areas are often composed of layers. This can be interpreted in two different ways, either as sequential/depth of field with a foreground, mid-ground and background or as individual layers of different elements that constitute to the characteristics of a site. The layers relevant to the chosen site were; Built Infrastructure (L1), Circulation/Pathways (L2), Greenery (L3), Sky/Air (L4) and Canal Water (L5). The layers were approached as a polyphony, each playing a significant part in defining the atmosphere of the chosen route. Each requiring the other to function the way the site does. Through device-x, it was possible to visualise, in an abstract form, the threshold points where the general form or continuous sequence were being disrupted.

The concept of The White Ribbon is to introduce a new purpose to the existing function of the canal. It is a slow infrastructure in opposition to the construction of the High Speed 2 rail line, which would essentially cause an overshadowing effect on the psychological atmosphere of the area. To counteract this, The White Ribbon features a series of meditative spaces/pods, each located according to the threshold points, and a public walking space along a raised platform. It is a journey that one is forced to experience from beginning to end. The idea of a meditative platform derived from people currently using the canal path as a getaway from the congestion and fast paced city life. Thus capitalising of that factor, The White Ribbon serves as a recluse.